Patrik Sjöberg rullar in på Svenska Cykelmässan

På lördagen den 4 mars rullar Patrik Sjöberg in på stora scenen på Svenska Cykelmässan i Göteborg. Han och teamet Bewi Bike on Tour har då cyklat mellan Vårgårda och Göteborg. Målet: att samla in pengar till föreningen Varberg för liv som jobbar ideellt för att stödja cancerdrabbade barn.

– Jag känner en oerhörd tacksamhet att göra detta och vara med att bidra till familjer och barn som drabbas av denna hemska sjukdom. Varje tramptag är betydelsefullt, säger Patrik Sjöberg.

Det hela började i fjol. Patrik Sjöberg och Bewi Bike on Tour cyklade mellan Norrtälje och Vårgårda – 60 mil på tre dagar. Det blev en framgång och sedan dess har det blivit fler turer, både långa och kortare, i Sverige och i Norge. Totalt har de samlat in 1000 kronor per cyklad mil till Varberg för liv. Hittills har de hunnit cykla 120 mil.

På lördagen den 4 mars är det säsongspremiär. Då cyklar teamet mellan Vårgårda och Göteborg där slutdestinationen är Svenska Cykelmässans stora scen. Där kommer Patrik Sjöberg att intervjuas om både projektet och cykelturen.

– Egentligen har jag svårt för uthållighetsgrejer och löpning funkar inte för min kropp. Men cykling är så skonsamt. Och ligger man i en stor grupp kan man glida bakåt i klungan och ta en paus i suget. Det är skönt att känna lite blodsmak i munnen men också att kunna koppla av. Det är jävligt roligt att cykla!

Genom detta har han dels upptäckt att det går lätt att ta sig mycket längre än vad han tidigare trodde var möjligt och dels upptäcker nya delar av hemstaden Göteborg.
Cykelturerna samlar människor med olika bakgrunder, yrken och erfarenheter. Och den sociala biten är en viktig del av evenemanget, menar Patrik Sjöberg.

– Man lär känna folk under de här timmarna eller dagarna som man cyklar och det är halva grejen. Vi stannar och käkar och fikar för att få upp energin igen. Det blir en stark lagkänsla: att ”vi ska fan klara det här” och vi hjälper fram varandra när någon är trött.

Efter Svenska cykelmässan trampar han vidare. Först till Östersund där Patrik Sjöberg, som har travkusklicens, ska tävla mot en cyklist på en travbana. Den 13 maj cyklar de mellan Varberg och Göteborg där det blir ytterligare en duell mellan ryttare på cykel och kusk med häst på Åbytravet.

Bewi Bike On Tour är ett samprojekt mellan föreningen Varberg för liv, BEWi och Patrik Sjöberg.

Varberg för liv är en förening som jobbar ideellt för att stödja cancerdrabbade barn och Barncancerfondens projekt Almers Hus i Varberg dit de får komma med sina familjer för vila och lite semester från vardagens påfrestningar. Föreningen kommer att ha en monter på Svenska Cykelmässan 3-5 mars – välkommen!

Tuvas dag är ett projekt av Varberg för liv som ska uppfylla cancerdrabbade barns önskningar samt genomföra överraskningar. Dessa kommer att genomföras till barn framförallt i Sverige men även till viss del i Norge.