Cykla i Sverige

Cykla i Sverige – hitta din personliga favoritresa!

Från norr till söder finns det en massa fantastiska platser att besöka när man cyklar i Sverige. Det finns alltifrån cykelleder som sträcker sig över långa avstånd till enskilda mysiga boenden som har speciella erbjudanden för dig som gillar att cykla. Missa inte det här tillfället att bekanta dig med alla fina möjligheter som Sverige erbjuder när det gäller cykelresor.

Moderator och ciceron in i Cykelsverige är Katarina Bergstrand från Sweden by Bike

SEMINARIEPROGRAM – CYKLA I SVERIGE

11.30 Cykla runt Mälaren – vacker natur och massor av historia
Mälardalsleden på cirka 440 kilometer totalt är Sveriges äldsta cykelturistled och går runt sjön Mälaren. Cykelleden är mestadels lättcyklad, eftersom den går genom Mälardalens slättlandskap. Leden binder samman flera större städer som Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Västerås och Enköping på ett attraktivt sätt. Missa inte heller pärlor som Köping och Strängnäs.
Berättar om cykelmöjligheterna runt Mälaren gör Annelie Hedvall och Anette Lilja, Föreningen Mälaren

12.30 Cykla längs Göta kanal – vackert och välordnat
Visste du att den bilfria vägen som löper längsmed Göta kanal kallas för dragväg? Anledningen är att en gång i tiden drogs båtarna av oxar. Nu kan du njuta av alla sevärdheter utmed en av landets största turistattraktioner från cykelsadeln. Det finns massor av tillfällen att kliva av för en picknik och se på när båtarna slussar eller bara njuta av det vackra landskapet.
Bodil Herbertsson från Göta kanalbolaget och Johan Storm från Sjötorps Upplevelsecenter tipsar om en cykelresa i klassiska omgivningar

11.30 Avkoppling och spännande utmaningar i Bergslagen
Bergslagen Cycling är ett cykelområde i Örebroregionen som är det ledtätaste och största i landet. De gamla bergsbrukstrakterna är något av ett eldorado för dig som tycker om MTB, men det finns även ca 1 400 kilometer fina roadbikeleder och mer än 1 600 km leisureleder att välja mellan. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller expert. Här finns möjligheter för alla. Dessutom massor av trevliga boenden och serveringar.
Berättar om Bergslagen gör ett riktigt ess. Katarina Rönnbacka Nybäck från Bergslagen Cycling är själv MTB-cyklist och kom på femte plats i MTB-VM 2016!

12.30 Upptäck Göteborg och Västsverige från cykelsadeln
Alla vet att det finns mycket att se i landets näst största stad. Däremot vet inte alla hur mycket fina cykelmöjligheter det finns. Du kan välja mellan upplevelser som Säröbanan, en del av Kattegattleden som går på gammal banvall precis vid havet. Eller trycka på i utförsbackarna när du kör MTB eller cykla ut till Saltholmen och lapa sol. Trampa fram i Bohuslän, platåbergen, Dalsland… ja här finns det finns mycket att upptäcka.
Den som berättar om Göteborg och Västsverige ur ett cykelperspektiv är Johan Engström, Turistrådet Västsverige

13.30 Kattegattleden – 37 mil havsnära cykelled med de stora upplevelserna!
Cykelleden sträcker sig längs kusten från Helsingborg i Skåne, genom Halland, till Göteborg. Kattegattleden erbjuder dig som cykelturist en mängd stora och små upplevelser. Du cyklar i en fantastisk kustnära natur med närhet till härliga sandstränder och vackra utsiktsplatser. Leden tar dig genom pittoreska fiskelägen och mysiga städer. Under cykelturen passerar du flera historiska platser och intressanta besöksmål som alla är värda ett besök
Lyssna till Åse Ahlstrand när hon berättar och visar filmen om en cykelled med massor av attraktioner

14.30 Eksjö – utgångspunkt för ett cykeläventyr på det småländska höglandet
Albert Engströmleden, som utgår från Eksjö, är en kuperad led på asfalt och grus genom vacker bokskog, djup trollskog och genuin småländsk miljö. En sevärdhet är Skurugata som har beskrivits som Sydsveriges mest egendomliga naturfenomen. Ingen vet säkert hur den märkliga bergssprickan har uppstått. Mystiken kring platsen har gett upphov till sägner om troll och rövare som härjar mellan bergväggarna. Ett cykeläventyr som stimulerar fantasin!
För den kunniga informationen om cykelmöjligheterna runt Eksjö står Anna Ullman, Gymnasiechef, Eksjö Gymnasium

15.30 Cykla i Trollhättan/Vänersborg – många fina leder att välja mellan
Vänersborg är den enda kommunen i landet som genomkorsas av tre olika nationella cykelleder – Sverigeleden, Västgötaleden och Dalslandsleden. Här finns även Linnéleden där du kan följa blomsterkonungens rutt från 1746 till cykel. Trollhättan-Vänersborgsleden bjuder på vacker natur, kaféer och massor av historia för den som är intresserad.
Den som berättar om cykelmöjligheterna är Kajsa Olsson, Turismansvarig, Visit Trollhättan Vänersborg AB

11.30 Klarälvsbanan/Klarälvsleden i natursköna Värmland
Klarälvsbanan är en 90 kilometer lång naturupplevelse på bilfri asfalt som slingrar sig rakt genom den värmländska naturen, från Karlstad i söder till Hagfors i norr. Klarälvsleden är en 120 km lång cykel- och vandringsled genom vildmark och på skogsvägar, från Hagfors/Uddeholm till Sysslebäck. Här cyklar du genom de stora berättarnas landskap med sjöar, dalar och skogsklädda berg!
Den som berättar om möjligheterna utmed Klarälvsbanan/Klarälvsleden är Mats Olsson, besöksnäringsstrateg, Torsby kommun och Madelene Andersson, turismansvarig, Hagfors kommun

12.30 Sjuhäradsrundan – sväva fram ovanför grantopparna
Sjuhäradsrundan i Västsveriges inland är en asfalterad cykelled på totalt 15 mil som tar dig genom kuperad och underbart vacker natur, utan att du behöver kämpa så mycket i backarna. Ibland befinner du dig ovanför grantopparna! Hemligheten är att en stor del av leden går på gammal banvall. Du cyklar i huvudsak sträckningen Borås – Ulricehamn – Tranemo – Svenljunga – Borås.
Den som berättar om den här speciella cykelleden är Arvid Johansson från Cykla och vandra i Sjuhärad

13.30 Njut av Småland och Skåne när du cyklar Sydostleden
Sydostleden är en 27 mil lång nationell turismscykelled som bjuder på minnesvärda upplevelser genom en variationsrik natur och pittoreska samhällen. Skyltarna leder dig från Växjö och Kronobergs djupa skogar förbi åar och vattendrag i Blekinge, vidare söderut mot Simrishamn och Skånes jordbrukslandskap och kust. Cykelleden tar dig nära det sydsvenska landskapet, svalka dig vid en sjö, följ spår från historien eller njut av lokala smaker på ett mysigt kafé längs vägen. 
Lyssna på Lene Hansson, Region Skåne så får du veta allt du behöver för att planera din cykelsemester på Sydostleden

14.30 Från pilgrimsfärd till vyn över Dellensjöarna – Enånger Bed & Breakfast
Med ett cykelpaket runt Dellensjöarna får du uppleva Hälsingland när det är som bäst. Cykelpaketet börjar och slutar på Enångers Bed & Breakfast. Du upplever skimrande hav, milsvida skogar med myrar, stigar och porlande bäckar, hundratals sjöar och dalgångar med bördig jordbruksbygd. Och så förstås de blånande bergen. Värdparet kan dessutom berätta om gamla pilgrimsleder i trakten.
Ingemar och Marie Sandehult som äger Enånger Bed & Breakfast berättar om vad du som gillar att cykla i vacker natur kan uppleva på plats

Svea Skivgarde

Du som besöker oss på Cykla i Sverige-ytan får njuta av skön musik i pauserna.

Snurrar på skivorna gör tjejer och killar från klassiska (de grundades 1968) DJ-kollektivet Svea Skivgarde som består av studenter från Chalmers.

I arkivet finns mer än 100 000 vinyl- och cd-skivor, så vi kan garantera musik som passar alla.

Svea Skivgarde spelar från kl.15 alla dagar under mässan!